Engelse Angela wint taartenbakwedstrijd

De taartenbakwedstrijd die de Oude Knegt organiseerde vanwege de Nationale Molendagen is een groot succes geworden. Angela Denys, ze woont sinds kort met haar man aan de Julianaweg 1 (‘In het doktershuis’), won met een ‘Luscious Lemon Cake’ de eerste prijs.

Angela komt oorspronkelijk uit een Engels dorp bij New Castle. Ze gebruikte geen oud familierecept, maar Goochelde gewoon wat op internet en vond daar een geschikte de beschrijving voor het bereiden van een volkorencake.   

Enkele van de inzendingen. Een prachtig met aardbeien opemaakte taart, en een chocoladetaart met een molen in poedersuiker.

Twintig mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep voor de bakwedstrijd. Ze kwamen een pondje meel bij de molen halen en gingen daar mee aan de slag. Zaterdag werden de bakresultaten ingeleverd; van cup cakes tot worteltaarten en alles wat daar tussen zit. Uiteindelijk stonden er achttien lekkernijen op tafel in het molenaarshuisje; 1 deelnemer liet verstek gaan en een ander belde af omdat de taart tot twee keer toe was ingezakt bij het bakken.

Ella ter Heide houdt de beoordelingen van de jury bij. Molenaar Christiaan de Groen kijkt toe.

In de jury zaten de oprichter van de Oude Knegt Theo Visser en onze eigen warme dorpsbakker Peter van Baar. Er werd serieus werk van gemaakt. Eerst was er een beoordeling op uiterlijk en presentatie. Daarna werd van elke inzending een stuk geproefd. Om dat goed te kunnen doen werd tussendoor water gedronken. Organisator en een van de molenaars bij De Oude Knegt Ella ter Heide hield nauwgezet de administratie bij.

De jury overlegt.

Bezoekers mochten daarna voor 1,50 euro taartpunten kopen en met die bijdrage de molen steunen. Op een kaartje konden ze als publieksjury een cijfer geven aan de baksels. Die waardering is door de jury weer betrokken bij het eindresultaat. In totaal werden zo’n 100 taartpunten verkocht. Bij de prijsuitreiking zei Theo Visser dat de kwaliteit van de inzendingen hoog was en de deelnemers dicht bij elkaar eindigden.

Angela reageerde verrast op de uitslag. Ze heeft geprobeerd een gezonde en smakelijke cake te maken, waarin je het pure van het grove meel nog goed terug proeft. Eerst zeefde ze alle ruwe bestanddelen uit het meel om die later weer toe te voegen. Geraspte citroenschil zorgt voor een frisse ondertoon in de smaak.

De winnares las de oproep in Het Witte Blaadje en deed mee omdat ze het wel een leuk idee vond om zo in contact met Akersloters te komen. Om een beetje in te burgeren, zegt ze achteraf, nog wat beduusd van alle aandacht en loftuitingen. Theo Visser overhandigde haar de eerste prijs: een cadeaupakket met Oude Knegt-producten. Hij bedankte alle andere inzenders en grapte; ‘dankzij jullie hebben we dit molenweekeind met de verkoop van het gebak ook nog wat verdiend.’

Klik hier voor het recept van de ‘Lucious Lemon Cake’ die Angela bakte.

De andere deelnemers waren: Ron Duinmeijer uit Heiloo, Cees Lust uit Akersloot, Annabel Beenders uit De Wormer, Carla Sander uit Akersloot, Familie Deylen uit Akersloot, Eolyta Frakstein uit Heiloo, Bobbi Dubbelaar uit Akersloot, Suzanne Sunder  uit Akersloot, Agnes Nolder uit Akersloot, Marcel Acquoy uit Akersloot, Joke Beentjes uit Limmen, Hennie Beentjes uit Akersloot, AnneMichelle de Graaf uit Heemskerk, Nicolien Ploegaert-Croese uit Castricum, Anoek en Sophie Bouwman uit Heiloo, Berghuis uit Heiloo, Ham uit Akersloot, Aurieli Germing uit Alkmaar. Ze gingen samen op de foto.