De Jonge Cornelis kan weer draaien

Op de foto’s van Bart van Vliet het binnenwerk van de molen en een sfeervol plaatje van de Jonge Corneliszoon in zijn omgeving.

Molenmakerij Saendijck uit Westzaan heeft in opdracht van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer enkele noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd aan het binnenwerk van de zogenoemde Jonge Cornelis op het Erfgoedpark De Hoop bij Uitgeest. De kleine molen is nu weer draaivaardig.

Het beheer van de lattenzager is sinds kort toevertrouwd aan Ella ter Heide uit Castricum en Joop van Vliet uit Egmond, twee molenaars van de Stichting Akersloter en Uitgeester Molens. Bij het draaien van De Corneliszoon waren diverse gebreken aan het licht gekomen. De molenaars hebben zelf al het nodige achterstallige onderhoud weggewerkt. Dat gaat ondermeer om schoonmaak- en verfwerk. Ook hebben ze de kammen in het hoofdwiel vastgezet. Ze rapporteerden het Raum de andere gebreken, waarvoor een professioneel molenmakerbedrijf voor moest worden ingezet.

Het Raum ziet de molen graag weer draaien, dus werd geld gevonden om de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Het bovenwiel is opnieuw gesteld, een defect aan de vang werd hersteld en de hanentree kan weer veilig worden gebruikt.

In ieder geval kan de molen weer draaien. Dat gebeurt op momenten dat het weer gunstig is en de vrijwillige molenaars gelegenheid hebben om naar het erfgoedpark te komen. Ze moeten hun tijd verdelen tussen de Jonge Cornelis en enkele andere molens.

Op de foto’s van Bart van Vliet het binnenwerk van de molen en een sfeervol plaatje van Corneliszoon in zijn omgeving.