Lattenzager draait weerOplettende voorbijgangers zal het zijn opgevallen dat op gezette tijden de lattenzager op het Erfgoedpark De Hoop weer draait. In afwachting van een nieuwe invulling voor het gebied was er geen bemanning meer voor het molentje. Vanuit de Stichting Akersloter en Uitgeester Molens (de Suam) is nu aangeboden het onderhoud en beheer tijdelijk te verzorgen. Met eigenaar het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeester Meer (het Raum) zijn daarover afspraken gemaakt.

Joop van Vliet uit Egmond en Ella ter Heide uit Castricum, die normaal draaien op De Oude Knegt in Akersloot, zijn nu als vrijwilligers regelmatig op het molentje te vinden. Joop heeft inmiddels het achterstallig onderhoud in kaart gebracht. Er is een voorzichtig begin gemaakt met het schoonmaken en opknappen van de lattenzager. De gemeente Uitgeest heeft zich bereid verklaard de eerste kosten voor de opknapbeurt te willen betalen.

Het molentje is onderdeel van het plan om op deze plek een historisch houtzaagmolencomplex te realiseren, als eerbetoon aan Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. Rond 1600 was hij de uitvinder van het machinaal houtzagen op windkracht met behulp van een molen. Tot die tijd gebeurde dat met de hand.

Het project raakte jaren geleden in het slop en de niet afgebouwde loodsen –inclusief de lattenzager- kwamen in handen van het Raum. Het recreatieschap is nog steeds op zoek naar een passende bestemming voor het gebied. Een plan om het bouwen van een authentieke houtzaagmolen te combineren met de bouw van een 60-tal recreatiewoningen strandde vorig jaar in de gemeenteraad.

De oorspronkelijke initiatiefnemers van het historisch houtzaagmolencomplex hebben een punt gezet achter hun activiteiten. Sinds enkele jaren doet een nieuwe club door de geschiedenis geïnspireerde mensen een ultieme poging het project toch nog van de grond te krijgen. Een van de partners van dit initiatief is de Suam, die op voorhand heeft laten weten voor molenaars te zullen zorgen als de houtzaagmolen er toch nog komt.

Om van die betrokkenheid blijk te geven, is daar dan nu het initiatief de lattenzager weer aan de praat te krijgen. Want een molen moeten draaien anders gaat ie verloren, zo is de redenering.

Zie ook www.houtzaagmolen-uitgeest.nl