Vredespaal geplaatst bij Oude KnegtOp initiatief van de werkgroep ‘vrouwen voor vrede IJmond’ is op het erf van molen De Oude Knegt een vredespaal geplaatst. Op 21 september, Internationale Dag van de Vrede, is dit internationale symbool voor een rechtvaardiger wereld door burgemeester Toon Mans onthuld. Hij deed dit samen met kinderen uit groep 8 van de plaatselijke basisschool De Brug.

Voor de ceremoniële plechtigheid  waren veel belangstellenden naar de molen gekomen. Thea van den Ham uit Heemskerk vertelde namens ‘vrouwen voor vrede’ meer over het initiatief voor de palen, dat terug gaat tot 1945 en een reactie was op het werpen van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Inmiddels zijn wereldwijd in 190 landen meer dan 200.000 vredespalen geplaatst.

In principe kan iedereen het initiatief nemen een paal te plaatsen. In Akersloot heeft Herman Rasch er voor gezorgd. Als particulier zijn door hem al elf palen met de oproep ‘moge vrede heersen op aarde’ gemaakt en op verschillende plekken neergezet. Namens ‘vrouwen voor vrede’ waren ook Leny Visser uit Uitgeest en Ineke Meintjens uit Akersloot actief betrokken.

Juf Saskia van Schagen uit Heiloo van de basisschool de Brug had met haar klas een project gemaakt rond het vredesinitiatief. Kinderen mochten vragen beantwoorden over de lesstof, declameerden gedichtjes en zongen een lied. De plechtigheid werd afgesloten met het loslaten van een aantal witte vredesduiven.

Wie meer wil weten over de vredespalen neemt contact op met Herman Rasch, telefoon (0251) 310026, of mail herman.rasch@hetnet.nl.