top of page
  • Aad Stuijt

Interview met molenaar Elly Mense“In 2010 liep ik de Haarlemse molen De Adriaan binnen om een folder te halen.


Ik was direct gefascineerd door het mechanisme en de historie van de molen. Daarna ben ik mij gaan verdiepen in verschillende molentypes, ik heb mijn theorie gehaald via het Gilde van Vrijwillige Molenaars en ik heb diverse stages gelopen.


Op 15 april 2014 ben ik als molenaar gestart en daar ben ik nog altijd heel blij mee.


Sinds 2017 maal ik op zaterdag in Akersloot”, vertelt molenaar Elly Mense vol enthousiasme. Ondertussen draaien de wieken van De Oude Knegt rustig rondjes en wordt er binnen tussen de molenstenen tarwe gemalen. Het ruikt er heerlijk, het ‘zingen van de stenen’ klinkt prachtig en de ronddraaiende wieken zijn fascinerend.


Iedere woensdag en zaterdag is de molen geopend en ook als de vlag uithangt. Op zaterdag wordt er gemalen door molenaar Christiaan en Elly. Zij vertelt – net als haar collega molenaar – graag over haar ambachtelijke vrijwilligerswerk. “Per keer malen wij zo’n 100 tot 150 kilo tarwe of spelt en het ligt aan de windkracht hoe snel we klaar zijn. Ik vind het leuk om met iets puurs bezig te zijn en een ‘gevecht’ met het weer te leveren. Tijdens het malen kijk je regelmatig buiten, naar de snelheid van de wieken (al herken ik het geluid van het draaien ook) en de lucht. Het spel hoe je de wind een beetje de baas kunt zijn vind ik mooi. En natuurlijk het eindresultaat is heerlijk. Letterlijk! Ik bak zelf graag spelt brood van eigen maling, extra lekker!”


Korenmolen De Oude Knegt in Akersloot werd tijdens de jaarwisseling 2000 -2001 getroffen door een vuurpijl en brandde af. Gelukkig is de molen daarna opnieuw gebouwd en enige tijd later kwam er een winkeltje.


Elly: “Naast de molen staan geiten, er is een moestuin en een winkeltje waar wij de meelproducten verkopen. Hier wordt het meel nog in papieren zakken geschept en gewogen op een weegschaal met gewichtjes. Net als vroeger, ouderwets, maar superleuk. Probeer vooral het foccaciapakket eens, een compleet pakket om zalig foccaciabrood mee te bakken. Zelf ben ik als molenaar vaak in de molen te vinden en ik hoop het nog heel lang te doen.”


Kom gerust een kijkje bij de molenaar nemen! Bekijk ook ‘Het geheim genootschap van 21 molens’ eens via www.voorliefhebbers.nl/ode-aan-het-landschap.


82 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page