top of page
  • Aad Stuijt

Luscious Lemon Cake


Dit is het recept waarmee Angela Denys de taartenbakwedstrijd van De Oude Knegt tijdens de Nationale Molendagen won.


Het komt oorspronkelijk uit de USA en daar zijn “cups” (kopjes) gebruikelijk als maat. Ik heb het omgerekend naar grammen en daardoor zijn de gewichten een beetje vreemd.


Voor deze wedstrijd hebben we volkorenbloem van de Oude Knegt gekregen. Ik heb eerst het volkorenmeel gezeefd om de bloem en vezels te scheiden. Daarna heb ik de bloem en de vezels apart gewogen om ze beide weer toe te voegen volgens onderstaand recept.


Ingrediënten

113 gram (1/2 cup) zachte echte boter

133 gram (2/3 cup) suiker

2 grote eieren plus 1 eierdooier

2 theelepels citroensap en de fijn geraspte citroenschil van 1 citroen

175 gram (1 1/4 cups) bloem

47 gram (1/3 cup) vezels

1 theelepel bakpoeder

snufje zout

113 gram (1/2 cup) magere yoghurt

Volkorenmeel (van de Oude Knegt)


Versiering

3 theelepels citroensap

Poedersuiker


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter in een grote kom tot deze licht en luchtig is. Geleidelijk suiker inmengen. Voeg de eieren en de eierdooier één voor één toe; goed kloppen na elk ei. Voeg de citroensap en de gerapte schil aan het mengsel toe en roer deze in.


Voeg vervolgens de helft van de droge ingrediënten (bloem, vezels, bakpoeder, zout) toe en mix deze totdat ze net vermengd zijn. Voeg daarna de yoghurt toe en de rest van de droge ingrediënten. Deze keer goed mixen totdat een mooi egaal beslag ontstaat.


Gebruik een ronde bakvorm (circa 24 cm) en vet deze goed in met boter. Bekleed vervolgens de ingevette bakvorm met bakpapier. Giet het beslag in de bakvorm en maak de bovenkant egaal met een lepel.


Bak de cake in 25 tot 30 minuten gaar bij 180°C. Je kunt vaststellen of de cake gaar is door een houten prikkertje in het midden van de cake te prikken en er weer uit te trekken. Blijft het prikkertje schoon, dan is de cake gereed.


Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten rusten in de bakvorm. Haal de cake daarna uit de bakvorm en laat deze afkoelen op een rooster.


Versiering

Meng het citroensap met voldoende poedersuiker zodat een mooi dik stroperig glazuur ontstaat. Versier de cake met dit mengsel bijvoorbeeld door het glazuur in een spuitzak te doen en het in lijntjes aan te brengen op de cake.


Nu is het tijd om jezelf een kopje thee in te schenken, een puntje cake aan te snijden en er lekker van te genieten!

84 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page