top of page
  • Fred, van Mills on the air

Miils on the air 2023In het weekend van 13 en 14 mei 2023 was er het Mills on the air weekend.

Vorig jaar waren Hella en ik aanwezig bij molen de Bonte Hen bij de Zaanse Schans.

Dit was een mooie ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Toen we in Juli 2022 terug gingen van een verjaardag bezoek maakte we nog een ommetje omdat het mooi weer was. Zo liepen we langs molen de kat en bleven even staan om naar de molen te kijken en het viel ons op dat de wieken de verkeerde kant op draaiden.

Later bleek dit veroorzaakt te worden door een onbalans in de wieken.

Toen we daar naar stonden te kijken werden we gewenkt om naar de molen toe te komen.

En bij de molen aangekomen werden we uitgenodigd om een kijkje in de molen te nemen. We reageerden met het antwoord dat het niet nodig was omdat we molen de Kat al eens eerder bekeken hadden en we recent nog in molen de Bonte Hen waren geweest in verband met mills on the air.


Toen we vertelden dat we daar met het radiostation Pi4ZAZ actief waren geweest was de reactie dat moet je niet daar doen maar hier bij ons in de molen. Vervolgens zijn we toch in de molen geweest en werd ons al een plek in de molen aangewezen waar we mogelijk de zender konden opstellen. Op de vraag of er ook een 230 volt aansluiting was werd deze vlak bij de mogelijke opstelling gevonden.


En zo is het gekomen dat Hella en ik zaterdag 13 mei om 09.00 uur met een auto volgeladen met onze apparatuur bij molen de Kat waren. Eerst de spullen uitgeladen om de auto zo snel mogelijk naar een parkeerplek te brengen. Toen ik terug liep naar de molen was de molenaar ook terplekke aangekomen. Vervolgens eerst alles richting de molen gebracht. Daarna overleg gepleegd met de molenaar waar we de mast konden plaatsen dit was afhankelijk van de windrichting. De molen werd op de wind gekruid dit was voor ons een gunstige windrichting zodat we de antennes mooi konden opstellen en de antenne kabels aan de staart balk kant naar binnen konden voeren. De molenaar vertelde ons dat de molen deze dag niet ging draaien omdat de molen met vlaggetjes versierd werd en omdat hij de bezoekers een kijkje in de kap wilde laten nemen. Dit is alleen mogelijk als de molen niet draait in verband met de veiligheid van de bezoekers. De apparatuur die binnen gebruikt gingen worden werden naar binnen gebracht en toen was het zaak om de pompmast op te stellen en de antennes er in te plaatsen.Voor de 2 meter en 70 centimeter hadden we een Diamond X 50N mee genomen en voor de Hf banden een endfed antenne. Sonja PD4SON en Nico PD1AKJ kwamen ons met een bezoekje vereren op het moment dat we de installatie van de antennes en zender aan het afronden waren heeft Nico nog even geholpen met de laatste dingen. Het moment was aangebroken om de zender een Icom IC7100 aan te sluiten. Toen we gingen testen of de staande golfverhouding in orde was bleek er geen vermogen uit de zender te komen. We konden wel ontvangen en het zenden ging ook wel maar zonder modulatie wat op de Hf banden betekend dat er geen vermogen uit komt. Dit was ook te zien aan de alc meter. Vlug enkele instellingen bekeken maar daar kwamen we niet zo snel uit ondanks dat ik het manual van de 7100 mee had. Besloten werd om de set een reset te geven en dat lukte en er was weer modulatie.

Sonja heeft nog een mooie foto van de opstelling in de molen gemaakt.


Al spoedig werden de eerste verbindingen gemaakt. Als eerste met Ed PA3KOE die ook behulpzaam is geweest bij het oplossen van het probleem en de tweede verbinding was met de molen waar we vorig jaar bij waren PI4ZAZ molen de Bonte Hen in de Zaanse schans. De verbindingen volgde zich snel op en ook onze Buurvrouw Suus PD3BOE wilde met ons een verbinding maken.


Omdat de molen mooi versiert was met vlaggetjes trok het de aandacht van de voorbij gangers die een kijkje kwamen namen in de Molen. Ook Harry Lamers de secretaris van de stichting Suam (Stichting Uitgeester en Akersloter Molens) kwam ons met een bezoek vereren. De eerste molenaar van de molen de Kat Paul Schoffelmeer had het naar zijn zin we zagen hem regelmatig met bezoekers de kap van de molen in gaan. De dag vloog voorbij en we hebben deze dag slechts 23 verbindingen gemaakt maar ook veel gesprekken gevoerd met de bezoekers.

Van de Veron hadden we wat promotie materiaal gekregen die we uitgestald hadden op een grote tafel op de begane grond. Ook hadden we kleurplaten van molens mee genomen voor de kinderen. Nadat we de pompmast en antennes en coax kabels hadden opgeruimd zijn we naar huis gegaan. Zondag 14 mei waren we ook weer om 09.00 uur bij de molen deze tijd hadden we met Edwin Blok de tweede molenaar van de Kat afgesproken. Edwin had de vorige dag molen de Dog die op ongeveer 300 meter van molen de Kat staat waar hij ook molenaar is laten draaien wat ons een mooi plaatje opleverde vanuit de molen de Kat. Helaas duurde het even voordat Edwin arriveerde onderweg op de fiets vanuit Beverwijk herinnerde hij zich dat hij om 09.00 uur had afgesproken. Met een bezweet voorhoofd kwam hij bij de molen aan. Gelukkig had het niet veel gevolgen voor de aanvang. De zenders stonden nog opgesteld in de molen alleen de pompmast en antennes moesten weer opgebouwd worden. Dit ging ook weer in overleg met de molenaar. Edwin heeft de molen wat meer op het noorden gezet en de vlaggetjes van de wieken gehaald want de molen ging vandaag draaien. Ook op zondag (Moederdag) hadden we over het bezoek niet te klagen.32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page