Op 85-jarige leeftijd is Theo Visser uit Akersloot overleden. Hij genoot vooral bekendheid als de man van de Oude Knegt, ‘zijn’ korenmolen, die tot twee keer toe werd herbouwd. Eerst was daar de ingrijpende restauratie en later de complete herbouw na een fatale brand. Hij nam daarvoor het initiatief en organiseerde alle werkzaamheden.
Theo Visser was een markante figuur in Akersloot. Geboren in Rotterdam, waar hij als jongen het bombardement in de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Hij verhuisde naar Akersloot vanwege zijn werk in de elektrotechniek bij Hoogovens. De contacten bij het staalbedrijf kwamen hem goed van pas toen hij zich later ging inzetten voor de herbouw van de vervallen Oude Knegt. De nieuwe as is in IJmuiden gegoten. Theo had dat geregeld.
Met zijn slagvaardigheid, ondernemerszin en innemendheid wist Theo Visser veel mensen voor zich te winnen. Geld, materiaal of arbeidskrachten. Van burgemeester tot bouwvakker. Hij had ze allemaal nodig. Voor het goede doel. Theo kende geen schroom als het om zijn molen ging.
Van De Oude Knegt was niet veel meer over toen Theo Visser zijn dochtertje zo’n dikke 40 jaar geleden haar beloofde er voor te zorgen dat de molen weer zou gaan draaien. Restauratie en herbouw werd niet veel later (500 meter noordelijker op een locatie met meer wind) ook gerealiseerd. Een succesvolle actie met de verkoop van certificaten onder de bevolking leverde uiteindelijk genoeg geld op om de bouw te kunnen financieren.
In de nieuwjaarsnacht van 2000/2001 werd De Oude Knegt getroffen door een verdwaalde vuurpijl en brandde af. Theo Visser ging niet bij de pakken neerzitten, rechtte zijn rug en mobiliseerde opnieuw een grote groep vrijwilligers om samen met professionele molenmakers voor een tweede keer de klus te klaren. Er kwam toen ook een molenaarshuisje met winkeltje bij.
Bij de heropening werd Theo Visser koninklijk onderscheiden voor zijn inspanningen. Zelf was hij bijkans nog trotser op de landelijke prijs ‘Kern Met Pit’ die jaarlijks wordt toegekend aan een opmerkelijk initiatief dat door onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers tot stand komt. Ook het predicaat ‘gemeentelijk monument’ voor de molen was een belangrijke erkenning voor Theo Visser.
Jarenlang was Theo Visser de coördinator van de molen, eigendom van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM). Bij zijn afscheid uit het bestuur in 2014 werd hij benoemd tot erelid. Omdat zijn gezondheid hem steeds meer in de steek liet, zag Theo Visser zich in 2017 ook genoodzaakt te stoppen met zijn activiteiten bij de molen. Tot het laatst toe kocht hij zelf het graan in en bracht hij het meel rond bij de bakkers. Een leven zonder ‘zijn’ Oude Knegt kon hij zich niet voorstellen.
De molen is zoals de traditie voorschrijft na zijn overlijden in de rouwstand gezet, met de wieken in ‘de gaande stand’ en ‘het gezicht’ naar de woning van Theo Visser. Als laatste salut en een eerbetoon aan de man die De Oude Knegt tot twee keer toe van de ondergang redde.
Comments