top of page
  • Aad Stuijt

Presentatie onderwijsproject Cornelis succes

Leerlingen uit groep 6 van de basisschool De Molenhoek in Uitgeest hebben vrijdag 28 juni op het zonovergoten dorsplein voor het Regthuys een publieke presentatie gegeven van het project Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, in 1593 de uitvinder van de houtzaagmolen.

Er was muziek, er werd voorgelezen en aan de hand van een zelf gebouwde maquette vertelden de kinderen in hun eigen woorden hoe belangrijk de bij velen nog onbekende molenaar is geweest. Cornelis zelf was ook aanwezig. Net als de voorzitter van de SUAM Jan Kamphuys.


Het educatieproject is een initiatief van de Stichting Oer-IJ, Pauline van Vliet van de Stichting Kist was verantwoordelijk voor de opzet en organisatie, onderwijzer Jan Castricum hield zich vooral met de praktische uitvoering bezig en een en ander werd financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Uitgeest, de provincie Noord-Holland en het fonds TriArcus uit Heemskerk. Piet Hein Eikel van Busch en Dam schreef een speciaal Cornelislied en Jan van der Schaaf uit Castricum zorgde voor de muzikale begeleiding. Jaap Hogendoorn van Springlevend Verleden speelde de figuur van Cornelis Corneliszoon.


Er waren veel mensen op de presentatie afgekomen. Buurtbewoners, ouders, grootouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van de diverse betrokken organisaties. Wethouder Cecilia van Weel en burgemeester Wendy Verkleij waren erg enthousiast over het initiatief om op deze manier kinderen te betrekken bij de geschiedenis van het dorp. De burgemeester wil wel een jaarlijkse Cornelisdag in het dorp.


Het is de bedoeling dat De Molenhoek de lesstof rond de figuur en betekenis van Cornelis de komende jaren als vast onderdeel van het vak geschiedenis blijft oppakken. Als het aan de initiatiefnemers ligt gebeurt dat ook op andere basisscholen in de regio. De Stichting Oer-IJ kent een werkgroep Educatie die bezig is het met ontwikkelen van meer vergelijkbare onderwijsprojecten die betrekking hebben op de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de regio. Binnenkort staan die bij elkaar op een website, zodat leerkrachten daar informatie kunnen vinden en materiaal kunnen ophalen om mee aan de slag te gaan.


Voorzitter van de Stichting Oer-IJ Evert Vermeer uit Heerhugowaard was ook onder de toeschouwers. Hij toonde zich onder de indruk van het project en het optreden van de scholieren. ,,Ik word hier blij van. Dit is nu weer zo’n prachtig voorbeeld waar we dit met elkaar als stichting voor doen’’. Scholen die meer willen weten over de mogelijkheden kunnen contact opnemen met de coördinator van de werkgroep Educatie bij de Stichting Oer-IJ Jan Hormann; telefoon 06-20741412, mail jcmg.hormann@casema.nl.

66 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page