top of page
  • Aad Stuijt

Volkorenbrood

Benodigdheden:

500 gram volkoren tarwemeel

300cc lauw water

10 gr. Zout

10 gr. Suiker

11 gr. Poedergist

1 eetlepel olie of klontje boter


Bereiding

Meng in een mengkom deze ingrediënten door elkaar behalve het zout en de olie of boter. Als het redelijk gemengd is voegt u er het zout aan toe. Kneed het tot het een deeg wordt. Daarna haalt u het deeg uit de mengkom en kneed u het op het aanrechtblad verder, waarbij u het deeg uitrekt en weer terugvouwt. Na ongeveer 10 minuten zal het deeg iets stugger worden, als het niet meer aan de handen kleeft is het lang genoeg gekneed. Leg een droge theedoek over het deeg en laat het 20 minuten rusten.


Na de rust de gevormde luchtbellen uit het deeg drukken. Nogmaals afdekken en 40 minuten laten rusten. U kunt nu het bakblik invetten met olie of boter. Strooi wat bloem op het aanrecht. Leg het deeg hierop en druk de luchtbellen eruit. Als het vastkleeft ,iets meer bloem erover strooien en een keer omkeren. Maak er een vierkante lap van die u omvouwt naar het model van het bakblik. Leg het deegstuk erin. Het deeg mag nu narijzen. Ongeveer 1 tot 1,5 uur. Leg er een theedoek overheen. Kamertemperatuur is warm genoeg. Als het deeg ongeveer verdubbeld is kunt u het afbakken in een oven. Verwarm de oven voor op 220 C en laat hem 35 minuten bakken.Na het bakken uit de vorm halen en af laten koelen.

197 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page